Povolebná kocovina

Cca pred rokom sa konali voľby do samospráv, ktoré sú tiež atraktívne (hlavne kvôli vysokým platom starostov a primátorov). Rôzne nadácie, tretí sektor a štvavé médiá masívne podporovali kvázi nezávislých (skôr nenávistných kandidátov) z opozično-liberálnej a inej zberby. Vzhľadom na to, že rastie počet mladých už riadne ohlupovaných voličov, tak výsledky boli veľkým úspechom neskúsených, ale po moci a peniazoch pažravých opozičníkov. Oslavy nemali konca. Aj v najväčšej dedine Slovenska vyhral nejaký neznámy Vallaj vraj s programom zmeny Prešporka, ktorý vypracovali začiatočníci - bolo ich vraj štyristo (tak v 5 miliónovom meste by to muselo pripravovať 4.000 neodborníkov ). Prezentovali veľké skrášľovanie Prešporka, ale cudne zamlčali, koľko to bude koštovať a kto to bude platiť. To že v dôsledku zvyšovania platov od roku 2015 im podielové príjmy prispeli k nárastu príjmov až o 50 percent je vraj málo - budú vraj väčšie výdavky na ich platy a veľkolepé projekty, ktoré boli zanedbávané.
Keď sa už pousadzovali a prispôsobili si svoje kreslá a stoličky, tak začali dosť chaoticky- vytvorenie čudných koridorov pre autobusy a trolejbusy a zmätočnou parkovacou politikou (parkovanie sa spoplatní pre nerezidentov, ale parkoviská sa budú zriaďovať až neskôr). To bol ale iba slabý predkrm. V rámci pokroku a progresu treba dvíhať dane všetkým a platy iba niektorým. Pred Vianocami sa zvyknú dávať darčeky-vláda zvýšila minimálnu penziu, zvýšila dôchodky a minimálnu mzdu a tak sa aj oni-noví páni slovenských dedín (na popud najväčšej dediny-Prešporka  rozhodli obšťastniť platiteľov daní. A tak im idú zvýšiť dane z nehnuteľností aj o 100 percent (nezabudli ani na domy dôchodcov - tí budú tiež platiť viac, ale dostanú na Vianoce o jednu salónku navyše) - sebe si zvýšili platy decentne - nie o sto percent, ale primátor Vallaj bude mať plat iba smiešnych EUR 6.000, čo je síce viac ako priemer, ale Valljo sa stará síce iba o  550.000 občanov, ale on pracuje viac ako 24 hodín denne. Porovnateľne má plat vyšší ako správcovia väčších miest, ale nehanbili by sme sa my, keby sa stretol so šéfami Viedne, Pešti a Prahy a oni by sa mu smiali, že má taký malý .... aj za feudalizmu menší zemepán zdieral viac svojích poddaných, aby sa nehanbil na stretnutí s väčšími pánmi, že namá taký parádny koč a nemá v kešeni dosť dukátov, aby zaplatil rundu v luxusnom hotely. Nuž, keby napríklad vo Francúzsku niekto takto zdvihol dane, tak nielen Paríž, ale aj iné mestá by boli hore nohami ( viď pretesty žltých viest ), no a u nás - kto má ísť do ulíc ?
Mimovládky, nadácie, opozícia a mladí aktivisti predsa nepôjdu proti svojim. A tak cudne mlčia. Ale už sa ozvali hlavne zahraniční investori, že prečo by mali platiť takého masívne zvýšenie daní. Tak sa tu hneď ponúka liberálne progresívne riešenie - veľkým investorom sa budú znižovať dane, alebo odpúšťať alebo sa udržia na rovnakej úrovni (ak s tým budú milostivo súhlasiť) a dane sa hlúpej slovači zvýšia ešte viac, aby sa kompenzoval výpadok z daní od veľkých a stredných investorov. Nuž nie je treba ísť znovu na námestie SNP a kričať - to je ono!
Nuž koncom februára 2020 majú byť parlamentné voľby a pokrovci - pokrokovci asi chystajú čosi podobné, bohužiaľ možno vo väčšom rozsahu - Boh ochraňuj Slovensko!


S pozdravom Rudolf Krasňanský, alias Ruud 

Komentáre